Lekcje przedsiębiorczości

dodano 2016-10-07 14:51 w kategorii: Powiatowe

W  łódzkich szkołach ponadgimnazjalnych  zostaną przeprowadzone prelekcje dotyczące rejestracji działalności gospodarczej.

Projekt zainaugurowano w XXIII LO przy al. Piłsudskiego 159. O jego założeniach opowiadali wiceprezydent Łodzi Tomasz Trela oraz dyrektor Biura Rozwoju Przedsiębiorczości i Miejsc Pracy UMŁ Piotr Bors.

Celem projektu jest zapoznanie uczniów szkół ponadgimnazjalnych (w szczególności ostatnich klas) z problematyką dotyczącą rejestracji działalności gospodarczej. Uczestnicy pozyskają w ten sposób wiedzę na temat prowadzenia własnego biznesu.

W trakcie prelekcji zostaną omówione najważniejsze zagadnienia, takie jak: pojęcie działalności gospodarczej, status przedsiębiorcy, sposoby rejestracji działalności gospodarczej, organy rejestrowe itp. Przedstawione zostaną działania Urzędu Miasta Łodzi, wspierające aktywność gospodarczą młodych osób wchodzących na rynek pracy oraz kwestie finansowania działalności gospodarczej ze środków Powiatowego Urzędu Pracy w Łodzi. Podczas prelekcji zostanie także wyświetlony film instruktażowy, dotyczący rejestracji działalności gospodarczej przez internet.

Zajęcia pn. „Jak założyć własną firmę” zaplanowane są na jedną godzinę lekcyjną, a sam projekt będzie realizowany od października 2016 do czerwca 2017 r.

Źródło.